Peagi on pühade aeg ja jõulud. Pere on koos ja nauditakse jõululaua ääres traditsioonilisi jõulutoite, mida läbi aegade armastatud.

Mis on need jõuluroad ja maiustused, mis jõuludel ikka ja jälle lauale tuuakse?

JÕULUPRAAD

Sealihast jõulupraad on eestlaste laual väga traditsiooniline. Retseptid ja nipid põlvnevad sageli vanavanematelt, et liha mõnus ja mahlane jääks. Lihaga saab koos valmistada ka juurvilju ning hiljem serveerida maitsva lisandina.

 

 

 

 

Verivorst on üks olulisemaid rahvustoite. Õiges verivorstis on tangu, pekki, verd ja parajalt maitseaineid.

 

 

 

 

Lihast on jõululaual veel sült, mida eestlased armastavad süüa ikka rohke äädika või sinepiga.

 

 

 

 

Kartulit valmistatakse täpselt nii nagu igale perele meeldib. Paljud teevad jõuluprae kõrvale krõbedaid ahjukartuleid või näiteks keedukartulit.

 

 

 

 

Jõuluprae hulka kuulub veel korralik ports praekapsast.

 

 

 

 

LISANDID

Pohlamoosi süüakse enamasti verivorsti kõrvale. Moos lisab värskust, särtsu ja värvi jõuluprae kõrvale.

 

 

 

 

Värskust lisavad veel marineeritud kõrvits või hapukurgid.

 

 

 

 

JÕULUMAGUSTOIT JA JOOK

Jõulupühadega käib kaasas ikka hõõgvein (glögi). Seda veinibaasil vürtsikat jõulujooki pakutakse külmal ajal sageli mitmete roogade või magustoidu kõrvale.

 

 

 

 

Suu teevad magusaks krõmpsud piparkoogid. Kui soovid pakkuda midagi erilisemat, siis saab kombineerida piparkooke marjade, kohupiima või vahukoorega. Pane koostisosad kihtidena klaasi ja ongi jõulumagustoit valmis!

 

 

 

 

Igas peres on veel kindlasti oma traditsioonid ja jõulutoidud, mida kogu perega valmistatakse. Mis on Sinu pere traditsioonid jõuludel?

Meile meeldib kinkida oma lähedastele jõulutrühvleid, mida me käsitööna valmistame. Neid saab lähemalt vaadata siit.